Monet tekevät vähintään yhden lupauksen uudelle vuodelle ja joillekin se on lupaus joko oppia uusi kieli tai jatkaa aikaisempia vieraan kielen opintoja. Kesä häämöttää lomasuunnitelmineen ja niihin hyvin saattaa sopia halu tai tarve osata hyvin vierasta kieltä. Vuosia jo kieliä opettaneet kuitenkin tunnistavat ilmiön “katoava motivaatio” ja jostain syystä tuntuu, että kevätlukukaudella opiskelijoiden on vaikeampi pitää yllä motivaatiota kuin syksyllä.

Monen opiskelijan kohdalla motivaatio ei kuitenkaan ole se ongelma vaan poissaolot. Vieraan kielen opiskelussa hyvin nopeasti putoaa kärryiltä ja kiinniottaminen on tosi raskas prosessi, jos kiinniotettavaa on kertynyt valtavan paljon. Poissaoloja tulee joskus väkisinkin, ja esim. työn takia osa ilmoittautuu verkkokurssille, koska siten voi valita itselleen sopivan opiskeluajankohdan. Silti opiskeltavaa ja kiinniotettavaa voi kertyä melko lailla, koska joka viikko ei välttämättä riitä aika syventyä opiskelemaan kotonakaan.

Jos poissaoloja on ehtinyt kertyä useita perättäisiä, osa opiskelijoista luovuttaa: “Käyn kurssin sitten syksyllä uudelleen.” Se kuitenkin turhauttaa, koska tarkoitus oli oppia ja olihan kurssista myös maksettu. Miten sitten voi pitää kiinni itselleen tekemästä lupauksesta oppia uutta kieltä, vaikka niitä poissaoloja tulisikin? Tässä muutamia käytännön vinkkejä:

 1. Merkitse joka maanantai kalenteriisi ajankohta, jonka varaat sillä viikolla opiskelulle. Kalenterimerkintä auttaa pitämään kiinni “uudenvuodenlupauksesta”. Jos jollain viikolla opiskelusta ei tullutkaan mitään, älä anna periksi. Seuraava maanantai on taas uusi uudenvuodenpäivä, vielä ehdit opiskelurytmiin mukaan.
 2. Opiskele ahkerasti heti kurssin alussa. Se auttaa ylläpitämään motivaatiota ja, jos myöhemmin tulee poissaoloja, kiinniotettavaa on vähemmän.
 3. Altista itseäsi vieraalle kielelle joka viikko perinteisen opiskelun ohessa. Viime vuonna kirjoitin vieraan kielen oppimisesta aikuisena. Kieltä on kuunneltava ja luettava, jotta korva tottuu kieleen. Tämä onnistuu nykyään helposti internetissä. Kurssin alettua etsi netistä joku tv-sarja, tv-ohjelma tai radiokanava, jota seuraat joka viikko tai mieluiten jopa joka päivä. Jos et löydä sopivaa, pyydä vinkkejä opettajalta tai muilta kurssilaisilta.
 4. Keskity! Keskittymisongelmat ovat hyvin tavallisia nykypäivänä, myös aikuisilla, ja on täysin normaalia, ettei kukaan jaksa tai pysty aina keskittymään sataprosenttisesti. Tässä muutamia vinkkejä, miten voi ylläpitää keskittymistä opiskelutuokion ajan:
  1. Jätä kännykkä eri huoneeseen ja laita se äänettömälle.
  2. Kuuntele keskittymistä ja oppimista tukevaa musiikkia. Valitse itsellesi sopiva tapa: joko opiskelun taustalla tai ennen opiskelutuokiota. Musiikki auttaa myös rauhoittumaan, ja rauhallinen mieli on edellytys keskittymiselle.
  3. Varaa opiskelulle realistinen aika, jonka pystyt keskittymään. Aikuisilla se on tavallisimmin noin vajaa tunti. Jos haluat käyttää opiskeluun pidemmän tuokion, pidä tauko sopivassa kohdassa.
  4. Juo vettä! Se tutkitusti auttaa keskittymisvaikeuksiin.
  5. Älä vaadi itseltäsi liikaa, se laskee motivaatiota, jota ilman keskittyminen ei onnistu. Jos opiskelu tuntuu vaikealta, tee oman osaamistasosi mukaan. Kaikkea ei tarvitse osata ja virheet ovat osa oppimisprosessia.
 5. Jos kurssin päätyttyä viimeisten tuntien aiheet on opiskelematta, jatka kurssi itsenäisesti loppuun, älä luovuta. Pyydä opettajalta ohjeita ja materiaaleja.

 

Categorías: Novedades