Kevätlukukauden kielikurssit starttaavat ympäri Suomea tässä kuussa. Vieraan kielen oppimisessa on haasteensa ja viime viikolla jo käsittelimmekin aikuisen vieraan kielen oppimisprosessia. Konkreettisista vinkeistä on aina hyötyä, joten tässä muutamia listattuna:

 1. Älä väheksy yhtään kielen oppimiseen liittyvää osa-aluetta, saavuttaaksesi sujuvan kielitaidon sinun on luettava, kirjoitettava, kuunneltava ja puhuttava.
 2. Altista itsesi vieraalle kielelle alusta alkaen eli katso ja kuuntele kieltä niin paljon kuin mahdollista. Älä välitä siitä, että et kaikkea ymmärrä, sillä ei ole mitään merkitystä. Aivot prosessoivat näkemäänsä ja kuulemaansa, vaikka et sitä tiedostaisikaan.
  1. Etsi tv- ja radiokanavien verkkosivuja. Sieltä löydät nopeiten kiinnostavia ohjelmia.
  2. Etsi youtubesta elokuvia ja tv-sarjoja alkuperäiskielellä. Usein niihin voi youtuben asetuksista lisätä englannin kielisen tekstityksen.
  3. Kuuntele myös musiikkia ja googlaa laulujen sanoja. Se auttaa erityisesti sanaston oppimisessa.
 3. Opiskele mieluummin pieni tovi monta kertaa viikossa kuin yksi pitkä rupeama kerran viikossa, jatkuva säännöllinen opiskelurytmi on kielen opiskelussa tehokkain.
 4. Jos olet kielikurssilla, opiskele myös kotona. Maailman paraskaan opettaja ei saa sinusta sujuvaa kielenkäyttäjää, jos et itse näe vaivaa. Opettaja on tuki, mutta varsinainen työ on sinun tehtävä itse.
 5. Käytä opiskellessa kynää ja paperia. Oppitunneilla näkee yhä enemmän läppäreitä ja tabletteja. Vaikka ne ovatkin käytännöllisiä välineitä, sanojen ja lauseiden kirjoittaminen kynällä edistää oppimista ja auttaa tallentamaan tietoa pitkäkestoiseen muistiin. Verkkokurssillakin kannattaa kerrata opittua kirjoittamalla paperille.
 6. Käytä kieltä äläpelkää kommunikoida. Jos et pääse kohdemaahan, löytyy keskustelukumppaneita yleensä lähempääkin.
  1. Ilmoittaudu kurssille. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakeutua kontaktikurssille, myös verkkokursseilla pääsee kommunikoimaan ainakin kirjallisesti.
  2. Etsi tietoa kielikahviloista ja maakohtaisista seuroista paikkakunnallasi ja liity mukaan.
  3. Etsi netistä kielen opiskeluun liittyviä ryhmiä. Esim. facebookista löytyy ryhmiä, joissa kielen opiskelijat voivat kommunikoida äidinkielenpuhujien kanssa.
 7. Älä pelkää virheitä, ne ovat osa oppimisprosessia. Muista, että äidinkielenpuhujatkin tekevät virheitä.
 8. Puhuminen on suurimmalle osalle opiskelijoista haastavinta. Puhumisen suurin tuki on kuunteleminen. Oikean ääntämisen, painotuksen ja intonaation oppii vain kuuntelemalla.
Categorías: Novedades